OpenCirkel

Hier leren we bij over onszelf en de wereld waarin we ons voortbewegen: lezingen, reflectie, informatie, inzichten en meer. Kennis en wijsheden worden gedeeld door vrouwen die dieper in bepaalde onderwerpen doken en ze graag met ons delen.

Dragende vrouw: Lisa De Pelsmaeker

De kracht van woorden, daar geloof ik in. Door het delen van verhalen,

kennis & emoties met andere vrouwen, jezelf en anderen verrijken.

Ik kijk ernaar uit om van de Open Cirkel een fijne, veilige en gezellige plek

te creëren waar niets onbesproken blijft.

Een greep uit het programma

 • Seksualiteit door Loes
  Maak kennis met Emily Nagoski haar boek ‘Kom als jezelf’. Als dat geen veel veelbelovende titel is (jaja het gaat wel degelijk over klaarkomen😊)! 400 pagina’s over de vrouwelijke seksualiteit met als  ondertitel ‘de opzienbarende nieuwe wetenschap die je seksleven zal veranderen’. Een boek dat volgens mij elke vrouw zou moeten lezen, en vanuit die overtuiging organiseer ik graag deze workshop. Om dieper te duiken in die mysterieuze en magische seksualiteit van ons. Over inhibitoren en excitatoren, oftewel de remmen en gaspedalen naar opwinding. Over discordantie. Over een seks-positief leven in een seks-negatieve wereld. Over de invloed van stress en emoties op seks. Het boek biedt veel te veel interessant materiaal om in één workshop te behandelen… Ik deel jullie graag míjn selectie aan inzichten die ons vrouwen kunnen vooruithelpen. Want, groeien in onze seksualiteit, maakt ons echte power women!
   

 • De Premenstruele fase door Nienke
  Onze menstruele cyclus bestaat uit verschillende fasen, die allemaal hun eigen eigenschappen met zich meebrengen. In deze cirkel gaan we samen dieper in op de pre-menstruele fase, de fase juist voor het begin van onze menstruatie. Voor heel wat vrouwen brengt deze fase emotionele en fysieke ongemakken met zich mee – variërend van gevoelige borsten tot hoofdpijn, van prikkelbaarheid tot depressie. Een parapluterm die hiervoor wordt gebruikt is premenstrueel syndroom (PMS). Wat houdt dit in? En wat houdt deze fase in voor jou in? Beleef je ze bewust of onbewust? En hoe beleef je ze? Wat vindt je moeilijk, en wat juist fijn? Wat heb je nodig tijdens deze fase? In deze cirkel is er ruimte om uit te vinden wat PMS is, onze ervaringen hierrond te delen, samen te voelen en te leren van elkaar. Wees welkom!
   

 • Soul Play by Tiana Jacout
  We gather, we give each other permission to see and hear us, then we individually have 2 1/2 minutes in the middle of the circle to do, say, sing, shout whatever comes to us, what is moving through us. To be WITNESSED.
   

 • Wilde Kruiden door Lieve Galle
  Wilde kruiden voeden het wilde in jezelf. Ze zijn voedzamer dan de groenten uit de supermarkt en het eten ervan doet je ervaren hoe je zelf deel uitmaakt van de natuur en het landschap waarin je je bevindt. Natuurlijk is het belangrijk te weten hoe je deze planten kan herkennen en kan oogsten en verwerken. We focussen op enkele heel algemene wilde planten, die vast ook bij jou in de buurt groeien. Ze zitten boordevol mineralen die vrouwen zo hard nodig hebben: ijzer, magnesium, calcium,... en ik vertel je hoe je ze kunt integreren in je dagelijkse voeding. 
  Er is ruimte voor vragen en ik vertel ook wat meer over ondersteunende bij maantijd en overgang. Wees welkom!

   

 • Levenseinde door Mieke Stessens
  In vroegere tijden waren het sterfbed en de dood geïntegreerd in het "gewone" leven van families. Sterven gebeurde thuis en ook de zorg voor een overledene en de uitvaart werden veelal door de nabestaanden geregeld. Iedereen, jong en oud, werd geconfronteerd met overledenen. Tegenwoordig gebeurt het sterven steeds vaker in een ziekenhuis of zorginstelling. Na een overlijden wordt de regie vrijwel onmiddellijk overgenomen door "uitvaart-professionals". Dit werkt de vervreemding van het sterven en de dood in de hand. Toch zit in ieder van ons de inherente kennis en het "intuïtief weten" om met moeilijke situaties als een sterfbed of de dood om te kunnen gaan, ieder op zijn eigen (soms onvolmaakte) manier. In vroegere tijden waren het vooral de vrouwen uit de gemeenschap die de rol van ondersteuner en verzorger aan het sterfbed (en daarna) op zich namen, net zoals dit bij geboortes het geval was (de vroedvrouwen). Ook vandaag nog zijn vrouwen, onder meer door hun scherpe intuïtie , van nature onderlegd om rust en liefde te brengen rondom de periode van het sterven, als facilitator, als "professional" maar ook, en misschien vooral, bij eigen geliefden en naasten. Dit is een vaardigheid die we grotendeels verleerd zijn.

  In deze workshop bekijken we, aan de hand van een korte docufilm, hoe "anders" het afscheid van een overleden dierbare georganiseerd kan worden. We gaan na op welke manier een sterfbed voor familie en geliefden ook "helende" en verbindende aspecten met zich mee kan brengen. Op die manier staan we stil bij ons eigen, persoonlijk vermogen om mensen aan het einde van het leven nabij te zijn op een manier die ook onszelf als persoon sterkt om de toekomst tegemoet te treden in afwezigheid van de overleden geliefde.

  Mieke is actief bij vzw Moghan: www.moghan.org

   

 • Infosessie over de schüssler celzouten door Nicole Denoo
  Celzouten zijn natuurlijke mineralen die in onze lichaamscellen voorkomen.  De eerste celzouten werden in 1873 beschreven door dr. Schüssler. Hij ontdekte Schüssler 12 minerale basiszouten  die essentieel waren voor de werking van het menselijk lichaam. Later ontdekten zijn opvolgers nog 15 andere celzouten. Tijdens deze introductie zal Nicole je uitleggen waarom celzouttherapie voor jou en je gezin interessant kan zijn. Ze zal je ook laten kennis maken met enkele basiscelzouten en hoe je celzouten kan gebruiken in je dagelijks leven.
   

 • 'Inviting myself to become more of me...' door Sindy
  In de eerste plaats gaan we iets doen voor onszelf want als je je beter voelt over jezelf gaat al de rest om je heen mee in die energie. Deze cirkel is opgebouwd om door ervaring te leren en richt zich vooral op het al doende ervaren. Praten is
  gereduceerd tot een minimum. Iedereen komt zoals ie is.

  Wat doen we zoal binnen een cirkel?
  Binnenkomen en landen, een klankbad nemen, de kracht van stilte ervaren een baarmoedermeditatie, een vrouwen hakka, een lachslang, een 4 elementen massage of een shower Shakti, een hapje eten en iets drinken, bodywork, energetische oefeningen, het orakel laten spreken, in verbinding gaan met moeder aarde, wijsheden delen ivm volle maan, vrouwelijke kwaliteiten en hoe ze te ontdekken, te ontwikkelen, in te zetten… bij onszelf zijn en samen zijn.

  Change the world, start with your inner self
  Een warme doe en ervaar avond bij volle maan.
  Meenemen: een (yoga)matje om op te liggen en een dekentje.

   

 •  'Het overgaan van mijn zus' door Lieve Melis
  "Katrien Melis was een lichtwerker,klankmadam en poeet, en stierf op 30 november 2017 d.m.v actieve euthanasie. Haar eerste euthanasie aanvraag was van 2013. Ze was reeds 15 jaar ziek (fybromyalgie) en psychisch kwetsbaar. De laatste maanden van haar leven had ze pijn tot in het bot. Toch heeft ze haar overgaan nauwgezet voorbereid, omringd door heel dierbare vrienden en familie. Ze hielp zelf mee haar eigen urne maken en heeft haar eigen uitvaartdienst tot in de puntjes voorbereid. Haar zus , Lieve,was heel nauw betrokken bij heel het proces en komt vertellen: wie Katrien was , over haar laatste maanden, weken en dagen en het overgaan zelf. Over de dichtbundel van Katrien en haar mama, die postuum uitgebracht werd.De rimpelingen in het water die ontstonden bij zoveel mensen die zij raakte door DIT op DIE manier te doen. Sterven is zoals geboren worden, alleen in de andere richting. Misschien brengt dit stervensverhaal voor jou een andere kijk op overgaan..".
  www.lievemelis.com

   

 • Hartzingen door Nicole Denoo
  We zingen samen hartsliederen en mantra's uit diverse culturen. Tijdens deze vrouwen-zangcirkel verbinden we ons ook al zingend  met moeder aarde en met "devi mata" (de goddelijke moeder). Heb je een drum of ander instrument, neem het mee... Ieder is van harte welkom!
   

 • Sensiplan door Elke Vandenabeele
  Vrouwen worden steeds opnieuw geconfronteerd met hun lichaam door hun natuurlijke cyclus, door menstruatie, zwangerschap en geboorte. Steeds meer vrouwen voelen de drang om in harmonie met zichzelf en hun lichaam te leven en zijn op zoek naar een gezond, betrouwbaar en natuurlijk alternatief voor hun anticonceptie.
  Sensiplan biedt dit alternatief. Sensiplan is een methode, die de vrouw lichaamstekens leert waarnemen, die opvallend veranderen tijdens de cyclus (zoals temperatuur, cervixslijm, baarmoedermond, …). Deze tekens maken het mogelijk om met grote zekerheid vruchtbare en onvruchtbare dagen in de cyclus vast te stellen. Daarom is Sensiplan geschikt om zowel een zwangerschap te vermijden als om er bewust één na te streven.
  De methode Sensiplan is historisch ontwikkeld aan verschillende Duitse universiteiten en biedt bij correcte toepassing voor geboortebeperking eenzelfde zekerheid als de meest betrouwbare kunstmatige methodes (de methodezekerheid is bijna even groot als de pil!). Alleen is Sensiplan volledig natuurlijk en vrij van enige bijwerking op de gezondheid.  

  In deze workshop leert Elke je de biologische achtergrond van vruchtbaarheid, enkele weetjes over hormonen, het herkennen van wijzigingen in lichaamstekenen onder invloed van vruchtbaarheid en de basisbeginselen van de methode Sensiplan.

   

 • Essentiële olie door Lies Pieters
  Essentiële oliën volgens de Vijf elementen: Tijdens deze workshop kom je meer te weten over de Vijf elementen uit de traditionele Chinese geneeskunde, een systeem om alle natuurlijke fenomenen in te delen. Water, Hout, Vuur, Aarde en Metaal, hoe deze 5 krachten samen werken, elkaar voeden elkaar onder controle houden en sturen,… Een systeem dat dieper inzicht biedt in de samenhang van onze gezondheid. Elke essentiële olie kan naar gelang zijn geur en werking op fysiek, emotioneel en psychologisch vlak, ook ingedeeld worden volgens dit systeem. De mix van deze twee zorgt voor een unieke blik op geuren en hoe deze onze gezondheid, emotionele en psychologisch welzijn kunnen beïnvloeden.
   

 • Mindful moederschap door Malika
  Aan de hand van een interactieve workshop begeleid ik je graag om doorheen de hectische momenten die je als moeder zoveel ervaart de rust te bewaren op ieder moment van de dag.
   

 • Koerdische vrouwen door Kristel Cuvelier
  De Koerdische vrouwenbeweging kent heel veel facetten. De vrouwen strijden op vele fronten en op verschillende wijzen: zowel via verkiezingen, als met de wapens in de hand of nog, via samenlevingsexperimenten die de vrouwonvriendelijke spelregels van het dagelijkse leven willen veranderen.
  Van de volksmilities die de Islamitische Staat hebben verslagen in Syrië, over de vervolgde Koerdische politici en vrouwelijke burgemeesters in Turkije tot en met de dagelijkse strijd tegen vrouwonvriendelijke praktijken. Gedwongen huwelijken op zeer jonge leeftijd, polygamie, vrouwenbesnijdenis, een onderdanig positie thuis, eremoorden, ... de Koerdische vrouwenbeweging verzet zich ertegen en zoekt naar betere samenlevingsmodellen. 
  Aan de hand van enkele getuigenissen maken we kennis met een opmerkelijke vrouwenbeweging. Inleiding op het onderwerp door Kristel Cuvelier, stafmedewerker van het Koerdisch Instituut.

   

 • Maanmeditatie door Gladys
  We hebben het geluk dit weekend om de energie van de volle maan te kunnen delen om samen in meditatie te gaan. We verdiepen  ons in de verbinding met onze eigen intuïtie. Dit zullen we doen met een zittende, maar toch dynamische meditatie die al eeuwen oud is. Het komt uit de traditionele Chinese geneeskunde en bevat meerdere qi gong technieken. Om ons hierop zo goed mogelijk voor te bereiden zullen we ons voordien focussen op emotionele loslating met andere qi gong technieken. In de oefeningen gebruiken we onze eigen geluidstrillingen om het effect te bekomen. Ik wil jullie graag uitnodigen op deze reis naar ons binnenste.
   

 • Verwenmomentje voor vrouwen, moeder en kind door Liesbet
  Door middel van dans en yoga oefeningen gaan we op een spelende en ontspannende wijze in verbinding met onszelf en elkaar. We sluiten de workshop af met enkele eenvoudige , heerlijke gezichts en bodymaskers. Jullie krijgen ook enkele receptjes mee voor experimentjes thuis. Een ontspannende, variërende activiteit om onszelf en  kleintjes te verwennen , in verbinding te gaan met onszelf, kinderen en de laatste dag van het VrouwenFest met een straal te starten.
   

 • Shiatsu door Gladys en Charlotte
  In het eerste deel van deze introductie over shiatsu richten we ons op onszelf met behulp van meridiaan-strekkingen en ademhalingsoefeningen. Deze oefeningen worden gradueel opgebouwd en is dus voor iedereen toegankelijk. Ook geven we jullie graag de tools mee om zelf aan de slag te gaan via zelf-massage en acupressuur punten. In het tweede deel werken we in een duo. We beginnen met ondersteunende ademhalingsoefeningen en gaan daarna over naar de drukpuntmassage, beter gekend als shiatsu. Kom je onderdompelen in de Oosterse beweegkunsten om de balans in je eigen lichaam te vinden.
   

 • Androcentrisme (mannelijke dominantie) in politiek en taalgebruik (Baharak en Ashley)


   

IMG-20190624-WA0002.jpg